A legnagyobb öröm látni a betegeim arcára visszatérő mosolyt

A pikkelysömörben szenvedő magyarországi betegek sokáig nélkülözni voltak kénytelenek egy, a bőrbetegség kezelésében kimagaslóan eredményes készítményt, az ausztrál orvos, Dr. Michael Tirant találmányát. Két év szünet után, idén novemberben azonban visszakerült a hazai patikákba a termékcsalád új néven – PSORATINEX – , de a korábban megismert gyógyító ervel. Az újraforgalmazás alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón beszélgettem az orvos-feltalálóval és Prof. Dr. Jana Hercogovával, az Európai Bőrgyógyász Akadémia elnökével, aki Prágából utazott Budapestre, hogy megossza az érdekldkkel a PSORATINEX-szel kapcsolatos klinikai tapasztalatait.

Miért kellett a betegeknek ilyen sokáig várni a már bevált készítmény újbóli hazai megjelenésére?
Michael Tirant: – Ez egy szövevényes és számomra sem kellemes történet. A korábbi forgalmazóval kialakult névhasználati jogvita miatt döntöttem úgy, hogy addig nem járulok hozzá a magyarországi értékesítéshez, amíg a betegek számára nem világos, hogy a pénzükért mit kaphatnak a patikákban. A jelenleg is forgalomban lévő és a nevemet használó kozmetikum nem azonos az eredeti ausztrál termékkel, és nincs gyógyhatása sem. Ezért döntöttem úgy, hogy új néven, így az említett kozmetikumtól jól megkülönböztethető módon hozom ismét forgalomba Magyarországon a készítményemet. Ez persze időt vett igénybe. Ezúton is szeretném kifejezni a betegeknek együttérzésemet az utóbbi két év nehézségeiért. Bízom abban, hogy a PSORATINEX kárpótolja majd őket az elmúlt időszak kellemetlenségeiért.
Az utóbbi két évben a betegek hajlandóak voltak akár külföldre is elutazni, több ezer kilométert megtenni az Ön által jegyzett, eredeti termékekért.

Miért gondolták úgy a betegek, hogy nem találnak megfelelő helyettesítő szert a hazai piacon?
M. T.: – A PSORATINEX kivételes hatékonysággal képes enyhíteni a pikkelysömör tüneteit. Ha ezt egyszer megtapasztalta egy beteg – feltehetőleg hosszú évek próbálkozásai után más készítményekkel –, nehezen mond le a bevált, kipróbált gyógymódról. Tudni kell ehhez, hogy a pikkelysömör súlyos formájában képes szinte teljesen ellehetetleníteni a tőle szenvedő emberek hétköznapjait. Nem csupán a tünetek okozta viszketés és fájdalom viselhető el nehezen, hanem az is, hogy pikkelysömörös külsővel nehéz közösségbe menni, a beteg gyakran éli meg a társadalom stigmatizálását. Sok ember – tévesen – attól tart, hogy a betegség fertőző, ezért kerülik a hámló bőrű, kiütéses emberekkel való érintkezést. Azt gondolom, érthető, ha egy ilyen beteg mindent megtesz azért, hogy hozzájuthasson a számára gyógyírt jelentő készítményhez.


A készítmény hatékonyságát klinikai vizsgálatok is igazolják. Önnek, professzor asszony, milyen tapasztalatai voltak a PSORATINEX-szel? 
Jana Hercogova: – Számos vizsgálatot végeztek az elmúlt évtizedekben, így mi is a prágai Károly Egyetem Dermatológiai Intézetében. A vizsgálatok eredményei alapján az eredeti termék, mely Magyarországon most PSORATINEX néven kerül vissza a gyógyszertárakba, az esetek közel 80 százalékában képes tünetmentessé tenni, illetve lényegesen javítani a psoriasist (pikkelysömör – a szerk.)
Másfelől, nekem az okozta a legnagyobb meglepetést, hogy a termék olyan esetekben is alkalmazható, amikor más szereket kifejezetten ellenjavallanak. Úgy tudom, hogy a magyar forgalmazó készíti elő a PSORATINEX gyógyszerré minősítését is, ami további, még szigorúbb vizsgálatokkal fogja bizonyítani, hogy a termék kimagasló hatékonysággal képes enyhíteni a pikkelysömör tüneteit. 


Minek köszönhető Ön szerint az, hogy a panaszosok széles körében alkalmazható a készítmény?
J. H.: – Ez elsősorban a termék természetes összetevőinek tulajdonítható. Nem tartalmaz például kortikoszteroidokat, amely sok más hasonló készítmény fontos hatóanyaga. Tehát – hacsak a páciens nem allergiás valamelyik összetevőre –, tulajdonképpen bárki, bármikor használhatja, elővigyázatosságból a terhes anyák kivételével. Saját tapasztalatom – amit más klinikai vizsgálatok is visszaigazoltak – az, hogy kicsi a mellékhatások bekövetkezésének a valószínűsége. 


Doktor úr, hogyan talált rá a gyógyító formulára? Milyen munka előzte meg a termék kifejlesztését?
M. T.: – A termék kifejlesztésében egyaránt szerepet játszott a véletlen és a kitartó kutatómunka. A kenőcsöt először egy trópusi ekcémában szenvedő kislánynak írtam fel, azonban nem sikerült átütő sikert elérnem a kezelésében. A kenőcs hazakerült, és a pikkelysömörben szenvedő édesapám is kipróbálta. Legnagyobb meglepetésére soha nem tapasztalt állapotjavulás történt nála. Ezt látva kezdtem el a célzott vizsgálataimat, a készítmény tökéletesítését. A vizsgálatok megerősítették a kenőcs eredményességét, ám nyilvánvalóvá tették, hogy szükség van egy másik szerre is, amely elősegíti a kenőcs felszívódását. Így jött létre az olaj. Végül, annak érdekében, hogy a hatás tartós legyen, az elhalt hámsejtek eltávolítása és a száraz bőr felpuhítása érdekében fejlesztettem ki a termékcsalád harmadik tagját, a kondicionáló gélt.


Milyen hamar számíthatnak a betegek állapotuk javulására?
M. T.: – A pikkelysömör, szaknyelven psoriasis egy gyógyíthatatlan és alapvetően örökletes megbetegedés, amelynek kiújulásában azonban több tényező is szerepet játszik. Saját klinikámon vizsgálom azokat a tényezőket, amelyek a betegség tüneteinek megjelenésében, súlyosbodásában szerepet játszanak. A PSORATINEX a betegség súlyosságától függően, változó időtartamon belül fejti ki hatását. Általánosságban azonban elmondható, hogy a készítmény még a súlyos eseteket is képes nyolc héten belül közel tünetmentessé tenni. A körömelváltozások kezelése ennél hosszabb időt szokott igénybe venni – ez akár 17 hétig is eltarthat. Fontos azonban tudni, hogy amennyiben a készítmény egyszer már hatott, nem szükséges azt folyamatosan alkalmazni. A felújító kezelés a tünetek újbóli megjelenése után lehet esedékes.


Fel tudna idézni egy emlékezetes esetet a praxisából?
M. T.: – Az egyik leginkább szívszorongató történet épp egy magyar kisfiúé volt, aki a pikkelysömör egy különösen súlyos és ritka változatától szenvedett. Úgynevezett kígyóbőrrel született, amitől a fehér bőre szinte feketére színeződött. Neki több mint egy évig tartó kúrára volt szüksége, ám ma már bátran játszik fedetlen felsőtesttel kint a szabadban, egészséges bőrszíne is visszatért. Magyarországon tíz éve, szerte a világon már harminc éve alkalmazzák készítményeimet.


Hosszú évtizedek munkája áll a termékfejlesztés hátterében. Mi motiválta a feltalálót ebben?
M. T.: – Ahogy azt korábban említettem, az édesapám volt pikkelysömörös a családban – én igazából azért vágtam bele a munkába, hogy rajta segítsek. Időközben a pikkelysömörös emberek megsegítése a hivatásommá, életcélommá vált. Nap mint nap látom ugyanis a bőrbetegségtől szenvedő emberek elkeseredettségét, sőt kétségbeesettségét, és ég bennem a vágy, hogy segítsek rajtuk. Számomra a legnagyobb öröm az, amikor őket látom újra mosolyogni, amikor látom, hogy sikerült visszaadnom az életkedvüket. (x)

Az eredeti interjú a Hetek online felületén, IDE kattintva olvasható.