Nem placebohatás!

Bár a Psoratinex készítménycsaládot természetes összetevői miatt gyakran éri az a vád, hogy hatékonysága nem más, mint placeboeffektus, kutatások bizonyítják az ellenkezőjét. Katlein Franca bőrgyógyász kollégáival végzett placebo-kontrollált vizsgálatot a Psoratinex hatékonyságának megítélésére. A kutatásban plakkos psoriasisban szenvedő betegek vettek részt, akiket véletlenszerűen osztottak valódi és kontrollcsoportba. A készítményeket mindannyian átlátszatlan, egyforma csomagolásban kapták, így a kontrollcsoportnak fogalma sem volt róla, hogy egy ismert kozmetikai család termékeit kapta.

nemplacebo-statisztika

Miután letelt a nyolchetes kezelési időszak, a két kezelés közti különbség nyilvánvalóvá vált: a psoriasis súlyosságát mérő legelterjedtebb eszköz, a PASI (Psoriasis Area and Severity Index) mindössze 18%-os javulást mutatott a kontrollcsoport esetében. A Psoratinexet használó csoportban ezzel szemben a javulás 86%-os volt. Ezek után már bátran kijelenthető, hogy a Psoratinex hatóanyagai bizonyítottan enyhítik a plakkos pikkelysömör enyhe és középsúlyos formáját is! Természetesen ehhez elengedhetetlen a készítmények előírás szerinti használata és a kúra ajánlott időtartamának betartása.

placebo-vs-psoratinex-01

Kutatás: K. Franca, J. Hercogova, M. Fioranelli, S. Gianfaldoni, A.A. Chokoeva, G. Tchernev, U. Wollina, M. Tirant, F. Novotny, M.G. Roccia, G.K. Maximov, T. Lotti: A European prospective, randomized placebo-controlled double-blind study on efficacy and safety of “dr.Michaels” (also branded as Soratinex) product family for stable chronic plaque psoriasis.  J. of Biological Regulators and Homeostatic Agents (JBRHA) 2016, Vol. 30, No 2 (S3) 9-14. (2016)