5 fontos tényező, ami gátolja a Psoratinex-kezelés hatékonyságát

Bár a Psoratinex készítménycsalád a természetes alapú, szteroidmentes kezelési módok kategóriájába tartozik, és 80% feletti hatékonysági rátáját klinikai vizsgálatok és kutatások bizonyítják, a maximális hatékonyság érdekében érdemes szem előtt tartani pár fontos dolgot. Olykor kapunk olyan visszajelzéseket, amelyek szerint a kezelés egyáltalán nem használt, esetleg rontott a beteg állapotán. Úgy vettük észre, hogy sok esetben viszonylag egyszerű dolgokon múlik a kezelés sikeressége. Ha eredménytelennek bizonyult egy már elvégzett kúra, esetleg csak szeretnénk minél jobb esélyekkel nekiindulni a kezelésnek, úgy érdemes megvizsgálni, hogy az alábbi tényezőkből nem áll-e fenn egy vagy több a beteg esetében:

psoratinex-csalad1. A kúrát nem megfelelően/nem elég ideig csinálta.

A Psoratinex használatakor nagyon fontos, hogy betartsa a betegtájékoztatóban a kezelés idejére vonatkozó javaslatot, ami 6-8 hét! Az agresszíven, de gyorsan ható szteroid-alapú krémek ugyan gyulladásgátló hatásuk miatt akár már napokon belül enyhítik a beteg tüneteit, ám komoly mellékhatásokkal jár hosszútávú használatuk, ezért állandó használatuk nem ajánlott. A szteroidos kúrák végén a tünetek gyakran újra előjönnek, ráadásul nem is használnak mindenkinek, gyakran hozzászokik a szervezet és „immunis” lesz rá. Ezzel szemben a Psoratinexben található gyógynövény kivonatok és növényi olajok lassabban, szelídebben fejtik ki a hatásukat, ezért előfordulhat, hogy két hét használat után még nem látható javulás. Az eredmény elérését kitolhatja, ha valakinek nagyon súlyos a pikkelysömöre, nagyon vastagok a plakkok, esetleg egyszerűen szélsőségesen dehidratált állapotban van a bőre, hiszen kevesebb hatóanyag fog felszívódni a bőrön keresztül. Ezért fontos alkalmazni a vastag plakkokra a gélt, ami rövid idő alatt letisztítja a bőrt, így képesek lesznek bejutni a bőr alá a készítményekben található hatóanyagok. A bőr állapotának feljavítását és fenntartását szolgálja az olaj, amely segít visszaállítani a bőr hidratáltságát, ezzel is csökkentve a száraz, égető, viszkető tüneteket.

2. A Psoratinexet nem plakkos pikkelysömör (psoriasis vulgaris) kezelésére használja.

A Psoratinex kizárólag a plakkos pikkelysömör, azaz a psoriasis vulgaris kezelésére lett kifejlesztve, mely a leggyakrabban előforduló sömörfajta. Habár érkeztek olyan visszajelzések, hogy egyes ekcémás tüneteket is enyhített a kezelés, alapvetően egyáltalán nem ajánljuk a plakkos pikkelysömör tüneteinek kezelésén kívül más megbetegedésekre! Egyéb pikkelysömörös állapotokra sem ajánlott a használata, sőt, egyes típusokra (psoriasis pustulosa, psoriasis palmoplantaris) kifejezetten ellenjavallt!

3. Allergiás valamelyik összetevőre.

Habár a Psoratinex termékek jellemzően természetes olajokból, növényi alapanyagokból és ásványi összetevőkből állnak, érdemes végigfutni az összetevők listáját, hogy meggyőződjünk róla, egyikkel szemben sem áll fenn ismert allergia. Amennyiben mégis irritáció lép fel a használat során, érdemes elmenni allergia vizsgálatra! Az allergiás bőrreakció és folliculitis (szőrtüszőgyulladás) ritka, de lehetséges mellékhatások, melyek előfordulhatnak az alkalmazás során, amennyiben viszont a szokásos tünetektől eltérő reakciót észlelünk, azonnal le kell mosni a kérdéses területet és orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy a készítmények nem alkalmazhatóak fototerápiás kezeléssel egyidejűleg, ezért napozni, szoláriumozni sem ajánlott a kezelés ideje alatt!

4. Belső gyulladás áll fenn a beteg szervezetében.

Gyakori oka a Psoratinextől várt eredmények elmaradásának, hogy a beteg szervezetét valamilyen belsőszervi rendellenesség tartja gyulladásban. Mivel a pikkelysömör egy autoimmun betegség, a beteg szervezete eleve „hátrányból indul”, és minél erősebb az immunrendszer, annál könnyebben válik tünetmentessé a psoriasis. Ezért, ha azt tapasztaljuk, hogy a Psoratinex-kezelés nem működik, gyanakodhatunk valamilyen belső gyulladásra, mely gyengíti a szervezetet és hátráltatja a tünetek regresszióját – főleg, ha korábban egyébként sikeres volt a készítménycsalád használata! Több olyan visszajelzést is kaptunk már, hogy miután a belső gyulladás azonosítva és kezelve lett, a Psoratinex is egyből hatékonynak bizonyult a psoriasis tüneteinek enyhítésében. Ilyen belső gyulladás lehet egy gyulladt bölcsességfog, de akár a pajzsmirigy alulműködése is, érdemes tehát kivizsgáltatni a beteget!

5. Bizonyos gyógyszereket a kezeléssel egyidejűleg szed.

Bizonyos gyógyszerek sajnos ronthatnak a pikkelysömörös bőrtüneteken, vagy akár elő is idézhetik azokat, ezáltal csökkentik a Psoratinex-kezelés hatékonyságát, így érdemes ezekről tájékozódni, mielőtt nekikezdünk a termékek használatának! A leggyakrabban szedett ilyen gyógyszerek az úgynevezett béta-blokkoló típusú vérnyomás-csökkentő készítmények. Ezért, ha Önnek ismert pikkelysömöre van és időközben szükségessé válik vérnyomás-csökkentő gyógyszer alkalmazása, feltétlenül hívja fel rá a kezelő orvosa figyelmét! Ha régebb óta szed ilyen készítményt, és stagnálnak a psoriasisos bőrtünetei, akkor ajánlott áttérni kezelőorvosa segítségével másik típusú vérnyomás-csökkentő készítmény alkalmazásra!