A Soratinex® (Psoratinex) termékcsalád hatékonyságáról és biztonságáról készült tanulmány.

 
Kivonatok

A tanulmány célja a Dr Michaels® (Soratinex®, Psoratinex®) készítmények hatékonyságának és biztonságának vizsgálata volt krónikus, plakkos pikkelysömörben szenvedő csehországi betegeknél. Hetvenöt (34 női/41 férfi) enyhétől a súlyosig terjedő plakkos pikkelysömörben szenvedő, 18-72 év közötti beteg (átlag életkor: 38,5 év) vett részt a tanulmányban. A termékek, beleértve a tisztító gélt, a kenőcsöt és az olajat, amelyek tartalma gyümölcssav komplexumokból, növényi olajokból és emulgeálószerekből áll, naponta kétszer kerültek azonos módon alkalmazásra minden bőrsérülés esetében. A vizsgálat időtartama nyolc hét volt. A szövettani változókat és a különböző vérképi paramétereket figyelték meg, beleértve FW, glükóz, koleszterin, trigliceridek, bilirubin, GMT, ALT, AST, kreatinin, húgysav és a vérben található urea, a Michaels® (Soratinex®, Psoratinex®) kezelés előtt és után.

A pikkelysömör súlyosságát jelző PASI-index érték és képi elemzés történt a kezelés elején, továbbá a 2., a 4., a 6. és a 8. hét után. A betegek gyógyulását a PASI-érték százalékos csökkenése jelezte. A mellékhatásokat és a kezelés tűrését is mérték. 8 hét időtartamú Dr Michaels® (Soratinex®, Psoratinex®) kezelés után 5 betegnél mérsékelt javulás történt a sebek 25-50%-kal való csökkenésével; 11 betegnél jelentős gyógyulás történt a sebek 51-75%-os csökkenésével, 50 betegnél pedig a kezelés kiemelkedő gyógyulást eredményezett a sebek 76-100%-os eltűnésével. Mindössze 4 betegnél nem volt tapasztalható javulás. 6 betegnél szőrtüszőgyulladás alakult ki, amely a kezelés megszakítása nélkül megszűnt. Három beteg állapota súlyosbodott, és abbahagyta a kezelést. Hat beteg nem tartotta be a vizsgálati előírásokat, ezért kikerült a vizsgálatból. A vérvizsgálati és szövettani eredmények mindvégig normálisak voltak. A vizsgálat azt mutatja, hogy a Dr Michaels® (Soratinex®, Psoratinex®) termékeket biztonságosan és sikeresen lehet alkalmazni a krónikus plakkos pikkelysömör ellen.

Az eredeti tanulmányok itt olvashatók:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27498668/?i=9&from=Lotti%20t

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=dr+michaels

Szerzők

França K(1), Novotny F(2), Hercogovấ J(3), Fioranelli M(4), Gianfaldoni S(5), Chokoeva AA(6), Tchernev G(7), Wollina U(8), Tirant M(9), Roccia MG(10), Lotti T(11).

Szerzői információk
  1. Department of Dermatology and Cutaneous Surgery, Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Institute for Bioethics and Health Policy, University of Miami, Miller School of Medicine, Miami, FL, USA; Centro Studi per la Ricerca Multidisciplinare e Rigenerativa, Università Degli Studi "G. Marconi", Rome, Italy.
  2. PROSANUM Ltd, Sanatorium of Prof. Novotný, Štěpánská Prague 1, Czech Republic.
  3. 2. Orvostudományi Kar, Károly Egyetem, Bulovka Kórház, Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet, Prága, Csehország.
  4. Atomfizikai Részleg, Szubnukleáris Fizika és Sugárzástan, Guglielmo Marconi Egyetem, Róma, Olaszország.
  5. Pisa-i Egyetem Bőrgyógyászati Részlege, Olaszország. 
  6. Onkoderma”- Bőrgyógyászati és Bőrsebészeti Poliklinika, Szófia, Bulgária; Bőrgyógyászati és Veneorológiai Osztály, Plovdivi Orvosi Egyetem, Orvostudományi Kar, Plovdiv, Bulgária.
  7. Belügyminisztérium Orvostudományi Intézete (MVR), Bőrgyógyászati, Veneorológiai és Bőrsebészeti Osztály, Szófia, Bulgária.
  8. Bőrgyógyászati és Allergológiai Osztály, Egyetemi Oktató Kórház Drezda-Friedrichstadt, Drezda, Németország.
  9. Psoriasis and Skin Clinic, Melbourne, Australia.
  10. University B.I.S. Group of Institutions, Punjab Technical University, Punjab, India.
  11. Bőrgyógyászati Fakultáns Elnöke, Római Egyetem “G. Marconi” Róma, Olaszország.
Idézetek

 

J Biol Regul Homeost Agents. 2016 Apr-Jun;30(2 Suppl 3): 115-9.