A pikkelysömör típusai

A pikkelysömör csoportosítása a megjelenés formája és az elhelyezkedése alapján:

Plakkos pikkelysömör

Megnyilvánulási formája a lemezes hámlással fedett piros, körülhatárolt sebek. Leginkább a fejbõrt, a könyököket, a térdeket, a hát alsó részét és a gluteális területeket támadja meg. Többnyire ezek a mechanikai terhelésnek leginkább kitett bõrterületek; ez tipikus jellemzõje a pikkelysömör megjelenésének. A kéz és a láb körmei sárgává vagy egyenetlenné válhatnak. A friss pikkelysömör elterjedése esztétikai szempontból nem kellemes, de a foltok általában nem viszketnek, és nem okoznak különösebb fájdalmat, valamint nem járnak erõteljes diszkomfort érzettel a páciensek számára.

Guttált pikkelysömör

Leginkább gyerekeknél és serdülõknél fordul elõ kis sebek formájában, melyek néha esõ-, illetve könnycsepp alakúak.

Inverz pikkelysömör

Hónaljnál, nyaknál, mell alatti területen, köldöknél, ágyéknál, nemi szerveknél és a végbélnyílásnál jelentkezik. Erõsen vörös, száraz vagy nedves sebek a bõr hajlatainál.

Pustulosus pikkelysömör

Ez a típus nagymértékben eltér a többi pikkelysömörtõl. Hólyagok jelennek meg a tenyéren és a talpon. Magas láz és hidegrázás kíséri. A pikkelysömör e súlyos formája gyakran tesz szükségessé kórházi ápolást.

Szisztémás és erythrodermiás pikkelysömör

Ez a legsúlyosabb fajtája a betegségnek, amely kórházi kezelést tesz szükségessé. A tünetek a test teljes területén jelentkeznek, és a sebek általában fájdalmasak és viszketnek. Hõemelkedés, láz, hidegrázás, kiszáradás, fehérjevesztés és ödéma kíséri.

Pikkelysömörös ízületi gyulladás

A kezek és a lábak kisebb izületeit támadja meg. Az izületek bedagadnak, fájdalom és reggeli merevség jelentkezik. A nagyobb izületeket is érintheti, tipikusan a vállakat vagy a térdeket, a gerincoszlopot és a szalagokat. A pikkelysömör e változata reumatológus által végzett kezelést tesz szükségessé.

 

Forrás